FACEBOOK

(de unde vom afla că fraierul clasei a ajuns să conducă lumea, cum arată Facebook-ul de Dorobanţi, dar mai ales secretele de pe profilul lui Bote)

Acest articol este un pamflet şi trebuie tratat ca tare. Personale lezate de conţinutul acestui articol sunt rugate să ne trimită un e-mail la adresa notfunny@oradecooltura.ro. Nu se va întâmpla nimic, însă vom afla şi noi cine nu are simţul umorului.

Bine aţi revenit la Ora de Cooltură! Înainte de a trece la subiectul de azi, cu tristeţe în glas vă anunţăm că Ora de Cooltură va lua o pauză. Mai mică, mai mare, totală, încă nu se ştie. Ştim că Laurette va purta doliu 2 luni, iar Simona Senzual va ţine post, doar la carne, 40 de zile, dar nu avem încotro. S-ar putea să revenim într-un concept zilnic, ceva mai diferit, dar nu putem să vă dezvăluim nimic din tratativele pe care le ducem cu Sârbu, Voiculescu şi Vântu.

Bun, să trecem la treabă. Chiar dacă unora subiectul de azi li se va părea mai lejer, vă asigurăm că lucrurile stau exact pe dos. Şi nu neapărat pentru că vom vorbi de Cătălin Botezatu. Facebook-ul are legătură cu toate subiectele de care am vorbit până acum la Ora de Cooltură. Are de toate: Găuri negre, Artă abstractă, Teoria Evoluţiei, Mecanica Cuantică etc. Uitaţi-vă de exemplu la profilul Oanei Mădălina Dinu şi comparaţi-l cu găurile negre. După ultimele estimări ale NASA numărul de Friends al său se apropie de 8 × 1052 şi este în creştere. Se pare că nu mai departe de secolul următor profilul său le va înghiţi pe toate celelalte.

(click pe poză pentru a o mări)

După cum se vede totul e în Facebook şi Facebook-ul e în toate (aţi notat-o p-asta?). Mai mult decât atât, e un loc care stimulează din plin inteligenţa membrilor săi. Cel mai bun exemplu este dat de lansarea în iunie 2009 a jocului de super-strategie: „Farmville”. Studii recente ale cercetătorilor… britanici, confirmă că media IQ-ului celor peste 80 milioane de utilizatori ai complexului joc, este 152. Task-uri complicate precum sădirea pământului, tăierea buruienilor, scărpinatul purceilor pe guşă, inseminarea manuală a bovinelor şi colectarea îngrăşământului natural, aka bălegar, au ajuns să fie realizate de utilizatori cu o rapiditate ce sfidează toate predicţiile legate de vitezele din circuitele neuronale.

Dacă în urmă cu câţiva ani Gigi Becali dorea să devină intelectual citind filozofie, astăzi intelectualii devin oieri, crescându-şi turmele virtuale pe FarmVille.

Facebook însă nu se mândreşte doar cu ţăranii virtuali. A ajuns la Oxford! Da, da, chiar acolo! Celebra universitate a inclus un nou cuvânt în dicţionarul său şi chiar i-a acordat premiul de „Cuvântul Anului 2009”: „unfriend”. Un fel de „dezprietenire”, adică acţiunea prin care se Remove un Friend din List. Cum spuneam, nu eşti pe Facebook, nu exişti! Hellooo! Dar staţi că ne-am îndepărtat. Să revenim la oile noastre. Nu, aşa e vorba, nu intraţi iar pe Farmville!

Aşa… Îl ştiţi pe tocilarul clasei, nu? Looser-ul ăla ăla care citea cărţi multe, nu le avea cu gagicile şi stătea toată ziua la centrul de informatică. Ce-ar fi să te întâlneşti cu el acum, huh? Tu băiat realizat, cu Merţan SL, apartament pe Nordului, masă în fiecare weekend la Bamboo şi posesor al numărului de telefon al Danielei Crudu. Ce-ar fi să vină tocilarul ăsta la întâlnire cu Bugatti Veyron, să-ţi arate poze cu vila lui din Monte Carlo şi poze cu Daniela Crudu pe iahtul personal în Bora Bora? Nud. Nu el, ci ea. Făcute de el. După… Păi să nu-ţi vină să rupi în două pisicuţa aia cu care ai făcut tu bani clonând carduri? Eh, cam asta e situaţia cu Marc Zuckerberg, ăla de a creat Facebook-ul.

Tăntălăul ăsta în şcoală nu juca leapşa pe surprize Turbo, ci îşi băga nasul prin calculatoare. Făcea nişte chestii de le zice programe. Odată ajuns la liceu, în loc să ciupească gagicile de fund, s-a apucat să înveţe latina. Limba aia de o vorbesc doar morţii. Tot p-atunci a făcut un progrămel ca angajaţii lu’ tac-su să comunice mai uşor la birou, a scos o versiune a jocului Risk şi un „music player” numit Synapse, care (ţine-te bine!) folosea inteligenţa artificială pentru a învăţa preferinţele muzicale ale posesorului. Microsoft şi AOL (două companii mari de la americani, cam cum sunt Fornetti şi Dineş la noi) au vrut să cumpere Synapse şi să-l angajeze pe Mark. Ăsta nu şi nu. Că el vrea la facultate. Da’ du-te mă! (i-o fi zis tac-su). Şi a ajuns el la Harvard. La fel, nu-i păsa de gagici, iar colegii mai tăntălăi ca el îl ascultau cum recita Iliada (o poezie lungă, lungă şi naşpa rău).
Pe exact 4 februarie 2004 a lansat Facebook. Numele şi ideea le-a luat de la anuarul în care facultăţile puneau pozele studenţilor. Poze de buletin, nu ca acum…

(aşa arăta Facebook la o săptămână de la lansare)

Uite ce scria pe blogul lui în seara aia, după ce se certase cu gagică-sa (ita, şi-a găsit şi el pe una!):

„I’m a little intoxicated, not gonna lie. So what if it’s not even 10 p.m. and it’s a Tuesday night? What? The Kirkland şdormţ facebook is open on my desktop and some of these people have pretty horrendous facebook pics. I almost want to put some of these faces next to pictures of farm animals and have people vote on which is more attractive.”
—9:48 pm

„Yea, it’s on. I’m not exactly sure how the farm animals are going to fit into this whole thing (you can’t really ever be sure with farm animals…), but I like the idea of comparing two people together.”
—11:09 pm

Pentru vorbitorii de neengleză vom rezuma spunând că Mark deja prevestea apariţia Farmville.

Şi uite aşa a început Facebook (care la început a fost thefacebook.com) mai întâi pentru studenţii Harvard, dup-aia pentru alte facultăţi şi dup-aia pentru întreaga lume. Până a ajuns la noi, să te joci tu Farmville, dar mai ales pentru lumea din Dorobanţi.
Căci, da, dragi elevi, Ora de Cooltură a aflat din surse comune cu ziarul Cancan că există o reţea socială aproape trasă la indigo, de Dorobanţi! Numele său? Fei$buc! Îşi are serverul în Beller, accesul este ultra-limitat şi se face contra-cost (vezi, bă, Ţucăr… ăla, că ăştia au găsit cum să facă bani din el? Şi tu te tot coieşti atâta). Ora de Cooltură a reuşit totuşi să se infiltreze după îndelungate încercări. Am creat un personaj fictiv şi i-am convins greu pe admini că are peste 1 milion de euro în cont, conduce un Range Rover Vogue de culoare albă şi că a fost combinat cu Marina Dina. Astfel, am putut afla o multitudine (adică „multe” pe română) de informaţii:

– În capul paginii există: „Apdeit ior statut social”, iar ceva mai jos „Nius fid”, „Frenţ” şi „Mesigis”.
– Farmville se joacă pe Google Maps cu terenurile din Pipera. Cei mai şmecheri sunt unii de şi-au pus turme de oi pe ele.
– Mafia Wars se joacă între bodyguarzi. La închiderea ediţiei, pe primul loc erau al lui Codin, urmaţi îndeaproape de ai lui Sanchi.
– Aşa arată profilul Travel al lui Costel Căşuneanu:

Apelând la nişte cunoştiinţe cu cunoştiinţe în domeniul informaticii am reuşit să pătrundem pe profilul lui Cătălin Botezatu, unde i-am şi tras un PrtSc (nu „pârţ scurt”, ci „print screen”, adică un fel de copie a paginii). Iată mai jos cum arată aceasta:

(click pe poză pentru măririe şi din nou pentru o nouă mărire. Nouă)

Aceasta a fost ultima Oră de Cooltură. Cel puţin deocamdată. Probabil. Puneţi mâna şi citiţi! Nu cărţi, ci notele pe la Bamboo să nu vă mai tragă ăştia în piept. Duh! Evident, nu putem încheia fără o poză cu… Catrinel Menghia.

Reclame

8 responses to “FACEBOOK

 1. Da’ de ce e ultima ora de cooltura? Ai tu vreo presimtire ca nu te mai intorci de la Ibiza?

 2. Puteai sa-l faci mai lung, nu ma plictiseam citindu-l. Vacanta placuta!

 3. part of midget trio

  mergea mai bine esticasispus@oradecooltura.ro :))

 4. Mi-a sarit in orbitele mele de nerd ca mircea solcanu care e offline are inca bulina verde.. big NO NO !
  oricum , speram sa continui minunata ora de cooltura 🙂 uite, daca vrei tu , asa, contribuim cu subiecte !

 5. nu gasesc butonul „Like”

 6. Te-ai decis ca e mai bine sa scrii pe bani decat gratis?

  • Ah, nicidecum! E lucrul la care ma pricep cel mai putin, sa fac bani 🙂 Ma gandesc sa fac o versiune updatata zilnic cu stiri din domenii ale stiintei si culturii. De exemplu, azi am dat peste o stire despre imaginea captata de satelitul Planck asupra intregului Univers. Pare boring, dar daca o bagi intr-un ambalaj (care poate fi cel de la Ora de Cooltura) poate deveni interesanta. Omu’ se hlizeste un pic si poate zice „Ia sa aflu si eu mai multe despre chestia asta”. Extinzand conceptul, pot intra si stiri despre activitatile culturale romanesti. Unde nu avem nici management si cu atat mai putin marketing sau PR. De exemplu, am vazut pe site-ul Sapte Seri la sectiunea „Expozitii”: „Aparatura moderna si manuscrise rare”, in cadrul Muzeului National al Literaturii Romane. Si nici un detaliu mai mult. Suna incitant, dar nu s-a obosit nimeni sa dea niste detalii.
   La inceput asta a fost ideea cu Ora de Cooltura. Sa simplific un pic chestii interesante din domenii mai putin interesante (pentru majoritatea). Din pacate, imi ocupa mult timp sa scriu cate un articol, asa ca momentan am pus-o in stand-by…

 7. Attention ! Même si tu touches encore une fois seulement un cheveux d’OMD ! ce n’est pas toi qui risque d’avoir mal, mais tes enfants, ta femme, puisque tu trompes ton monde, lui seul va te le faire payer !
  Et tu ne pourras plus mentir à ta femme …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s